HR-chefen 5 2023

Tema: Organisationer med et bæredygtigt formål

Fra dem mod os til fællesskab

 

Bæredygtighed er et begreb, vi for år tilbage alene koblede sammen med miljø og klima, men som vi i dag oftere og oftere anvender i meget divergerende sammenhænge.

FN’s 17 Verdensmål og 169 delmål er relevante, men også omsiggribende og kan virke en kende uoverskuelige at arbejde konkret med. Det kan nemlig desværre ikke gøres ved at sætte en SDG-pin i CEO-blazeren eller stable farvestrålende klodser på receptionsskranken.

Bæredygtighed handler om at sikre holdbare positive resultater uden at ødelægge det foreliggende grundlag. Og det holistiske perspektiv vinder frem som strategisk ledestjerne og målbar bundlinje i mangen en virksomhed. Vi skal udvikle bæredygtige virksomheder, der fokuserer på langsigtet konkurrencedygtighed med øget samfundsansvar og sunde organisationer. Altså virksomheder, der sikrer overskud på mere end blot den økonomiske bundlinje – virksomheder, der balancerer samfund, organisation og ledelse.

Forventningerne til bæredygtighed i moderne virksomheder kommer fra flere vinkler og er tvingende nødvendige at integrere i forretningsmodellen for at kunne efterleve gældende lovgivning, tiltrække pengestærke investorer, synergiskabende partnerskaber, købelystne kunder og kompetente medarbejdere.

Vi skal være klar til at lade os veje og måle i flere kontekster og være transparente herom på lige linje med den økonomiske performance. Den bæredygtige forretningsmodel er i min optik et nødvendigt og sundt paradigmeskifte. Jeg er overbevist om, at den over tid vil tage det sidste livtag med det slidte industrielle mindset, hvor vækst, konkurrence og en ’os mod dem ’-dagsorden omvendes til et mindset baseret på økologi, gode løsninger og fælles mål. Ud fra et HR-perspektiv er udviklingen interessant. Gennem arbejdet med fx ledelse, kultur, organisering, kompetencer, incitamentsstrukturer og forandringsevne kan HR skabe værdi og understøtte en ambitiøs og bæredygtig forretningsstrategi.

I magasinet her kan du lade dig inspirere med viden og cases fra organisationer med et bæredygtigt formål.

God læselyst!

 

 

 


Tid til refleksion over... Organisationer med et bæredygtigt formål

Så her står vi, og den fælles kamp mod en bæredygtig fremtid er for længst sat ind og finpudset undervejs. Man kunne fristes til at spørge sig selv om sin organisation; kæmper vi med, eller bliver vi lige nu bekæmpet? Spørgsmålet har sin berettigelse, for er I ikke på niveau med de andre på bæredygtighedsholdet, bliver I bænkevarmere, mens jeres konkollegaer spiller for sejren.

Birgitte Clausen, CEO, Struqtures

Bæredygtighed er et mindset, ikke en afdeling

Når bæredygtighed virkelig batter, så er det et mindset, som lever og ånder i alle medarbejdere på alle niveauer og i alle afdelinger, og beslutninger og adfærd tones altid af, hvordan man organisatorisk og som individ kan gøre en forskel for et større, fælles, samfundsmæssigt bedste. Denne artikel fortæller, hvad der skal til for at lykkes med det, og den viser samtidig, hvordan motivation og engagement øges, når man gør det.

Catrine Eisenreich, chefrådgiver, Lindskov Communication

’Azets 4 Kids’ støtter børn til en lysere fremtid

For at skabe en positiv indvirkning på fremtidens samfund er det afgørende at støtte de børn og unge, der har brug for det, nu. Hos koncernen Azets har denne overbevisning ført til en målrettet tilgang i deres ESG-initiativer, hvor et af de primære fokusområder er at give børn og unge mere håb og flere muligheder i livet.

Louise Møller Nielsen, founder af 'Humant-Arbejdsliv', ledelsesrådgiver, debattør & facilitator inden for det moderne arbejdsliv

Hvordan organisationer i højere grad sætter håndaftryk i stedet for fodaftryk

I årtier har organisationer forsøgt at reducere deres fodaftryk, dvs. summen af den skade, deres produktionsprocesser, services eller ydelser påfører planeten. Fodaftryk fokuserer på miljømæssig skade og skyld. Men hvorfor begynder vi ikke at fokusere på at skabe en aspirerende fortælling og positiv indvirkning i stedet? Hvorfor taler vi ikke mere om et håndaftryk, dvs. summen af alle de handlinger, organisationer foretager for at skabe en positiv indvirkning på planeten ud over blot neutralitet eller kompensation?

Mette Møller erhvervspsykolog & innovationskonsulent

Intuition – det ekstra gear i ledelsesbeslutninger

I en verden, hvor hastighed og kompleksitet er normen, står ledere ofte over for beslutninger, der påvirker virksomheders og medarbejderes retning og succes. Mens dataindsamling og analyser er uundværligt, er der en skjult perle i værktøjskassen, som kan supplere og give dybde og perspektiv til ledelsesbeslutninger: intuition. Desværre tales der for lidt om det, vi ved for lidt, og emnet mangler i ledelseslitteraturen. I denne artikel dykker vi ned i, hvorfor og hvordan intuition bliver lederens ekstra gear.

Christian Terkelsen, Crafftsmanship

Er din organisation klar til den bæredygtige tidsalder?

Kan du huske dengang i 10’erne, hvor man blev bæredygtig, hvis bare man gik med Verdensmål-nålen og havde de her firkantede papkasser med udvalgte verdensmål forskellige steder i virksomhedens lokaler?Med nålen flot placeret på skjorten/kjolen og CSR-rapporten med Verdensmålene lagt på hjemmesiden, så var alt godt. Sådan kunne historien om bæredygtighed og verdensmål så slutte. Men det gør den heldigvis ikke.

Mie Priess Loft, HR Coordinator, DANSK HR

Corporate volunteering løfter et socialt ansvar og medarbejderengagementet

Igennem programmet Time2Give hos Danske Bank får medarbejderne mulighed for at give tilbage til lokalsamfundet. Ea Wederwang er hovedansvarlig for organisationens corporate volunteering-program, Time2Give, hvor samtlige ansatte i Danske Bank på verdensplan tilbydes muligheden for at udføre frivilligt arbejde med løn

Nyhedsspot


Redaktionene, DANSK HR

Tak for deltagelsen på Træfpunkt HR® 2023

DANSK HR vil sige stor tak til besøgende, udstillere, talere, samarbejdspartnere, leverandører og medarbejdere, der alle var med til at gøre nordens største HR-messe til en helt fantastisk oplevelse igen i år

Fire bogomtaler


Elham Kalhor, Institut for Virksomhedsledelse, Syddansk Universitet

Et strategisk kompas for familieejede virksomheders internationale succes

Familieejede virksomheder repræsenterer både kontinuitet og innovation i en dynamisk forretningsverden, hvor tradition og fremskridt bliver blandet. Disse virksomheder træder nye stier indenfor deres forretningsområde med afsæt i en arv, som spænder over flere generationer. På verdensplan er familievirksomheder den dominerende ejerstruktur, og i Danmark udgør de mere end 60.000 danske familieejede virksomheder også en betragtelig andel og spiller en central rolle i udformningen af vores økonomiske landskab.

Karen Marie Fiirgaard, erhvervspsykolog 

Hvordan en bæredygtig organisation hænger sammen med nærværsledelse og compassion – og udviser rettidig omsorg for lederne som grundlag

Vi står med en helt konkret trivselsudfordring. Noget tyder på, at vi er langt fra at løse den, og tallene i faktaboksen nederst på siden taler sit eget sprog.

Ryne Sherman, Ph.D. Cheif Science Officer, Hogan Assessment Systems

Digital HR – Er der sket noget nyt på området?

I takt med at AI-teknologien breder sig mere og mere i de fleste sektorer, skal HR-teams være opmærksomme på den potentielle indvirkning, som anvendelse af AI kan have på det digitale HR-område

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

Kultur, strategi og nysgerrighed: tre vigtige områder i Brit Kannegaard Johannessens HR-karriere

Jeg tror, særligt for en HR-funktion, der ofte betragtes som en intern funktion, at det er rigtig vigtigt at holde sig selv oppe på at kigge lige så meget ud som ind,” fremhæver Brit Kannegaard Johannessen. Dertil tilføjer hun, at man skal finde sine egne veje for, hvordan det gøres bedst muligt, fordi vi lærer på vidt forskellige måder.

Per Ørtoft Jensen, Vialto Partners

Præcisering af praksis for skattelempelse ved arbejde under udlandsophold

Skattestyrelsen har udgivet et såkaldt styresignal, som præciserer den skatteretlige praksis vedrørende anvendelsesområdet for ligningsloven § 33 A, som under visse betingelser giver mulighed for hel eller halv skattefritagelse på løn for arbejde udført under udlandsophold. Præciseringen af praksis kan efter omstændighederne have betydning for bl.a. udstationerede medarbejdere og/eller deres ægtefæller, bijob udført under udlandsophold, såkaldt ”Remote Work” mv.; og den kan have betydning for både privatansatte og offentligt ansatte.

Partner Marianne Granhøj og advokat Nicoline Hermann Stilling

Afskediget lærer var ikke afskåret fra at indbringe krav for domstolene, og afskedigelsen var ikke et udtryk for forskelsbehandling

I slut juni 2023 har Højesteret afgjort, at opsigelsen af en lærer på en skole ikke var udtryk for forskels-behandling på grund af alder, og at læreren ikke var afskåret fra at indbringe et krav efter forskelsbe-handlingsloven for Ligebehandlingsnævnet og domstolene.