HR-chefen 3 - 2023

Tema: Tilhørsforhold i det fleksible arbejdsliv - hvordan?

Fastholdelse eller tilknytning

 

 

 

 

 

 


De mange år, jeg har arbejdet med HR, har vi altid talt om HR-processerne tiltrække, fastholde, udvikle og afvikle. Men er netop ordet fastholde et godt ord? Ved nærmere eftertanke leder fastholdelse tankerne hen på lænker og fastlåsning, og ønsker vi som mennesker at være i lænker eller fastlåst i forhold til et job eller en arbejdsgiver?

Fremfor termen fastholdelse bør termen tilknytning måske i større omfang danne grundlag for vores indsatser. Særligt i en tid, hvor der både er arbejdskraftmangel, og hvor mange unge har andre værdier og krav til arbejdslivsbalancen end deres forældre. Samtidig oplever mange virksomheder, at både unge og ældre i dag er mere risikovillige og fokuseret på et liv som selvstændig eller med fleksible ansættelser.

Der er således ikke nødvendigvis et ønske om at blive fastholdt i et job. Derimod ønsker talenterne at være tilknyttet virksomheder, der tilbyder dem at indgå i et fællesskab, som er baseret på frivillighed, ligeværdighed, initiativ og inklusion. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at styrken ved at have fokus på tilknytningen til virksomheden også handler om at kunne tilpasse sig fremtidens arbejdsmarked.

At gå fra at have fokus på fastholdelse til fokus på tilknytning er mere end et spørgsmål om ord, det betyder også en del for mindset og fokusområder i organisationen og ikke mindst i HR.

Der kan være behov for at genbesøge HR-politikker, fx i forhold til efter- og videreuddannelsesmuligheder, fleksibilitet i arbejdstid (fuld tid vs. nedsat tid), mødetider og mødesteder (hjemmearbejde), fleksible ansættelsesformer/solo-selvstændige/freelancere og programmer for udstationering.

Men medarbejderens forventninger til arbejdslivet ændrer sig ofte i takt med dennes livsfaser, hvorfor det også kan give god mening at se på fastholdelse og tilknytning i et livsfaseperspektiv. Hvad skal der til for at tilknytte de unge, de erfarne, seniorerne og dem, der er gået på pension eller er tæt på. Nogle af initiativerne er måske de samme, men der er helt sikkert også forskelle grupperne imellem.

Ud over de initiativer, som HR har ansvaret for, så kan der også være behov for at genbesøge ledelsesfilosofien og måden, der kommunikeres på, for at sikre maksimal tilknytning eller ’sense of belonging’, som dette nummer af HR Chefen handler om.

Rigtig god læselyst.

​Annette Otto
Vice Chairman, DANSK HR


Tid til refleksion over... Tilhørsforholdet i det fleksible arbejdsliv – hvordan?

I dette nummer af HR Chefen bevæger vi luppen henover det omtalte begreb ’Sense of belonging’, eller ’tilhørsforholdet’ til virksomheden. Begrebet dækker over, at medarbejdere i stilhed mister følelsen af at være knyttet til den organisation, de er en del af, og det kan der være flere årsager til.

Mia Thyregod Rasmussen, ph.d., adjunkt, Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet

Forskningsinput: Remote onboarding

Denne artikel er baseret på en gennemgang af forskningen i remote onboarding og fjernarbejde. Der fandtes allerede før covid-19-pandemien forskning om onboarding til virtuelle teams, men under pandemien blev remote onboarding væsentligt mere udbredt, også til organisationer, hvor virtuelle teams og fjernarbejde ikke tidligere havde været normal praksis.

Pernille Brun, CEO & co-founder, Session

Gider vi overhovedet fællesskabet på arbejde?

Det fleksible arbejdsliv har mange fordele, som allerede er blevet foldet ud i et væld af artikler og publikationer, siden vi er vendt tilbage til arbejdspladsen postcorona. Når vi får lov at arbejde hjemmefra, sparer vi transporten, og vi sparer dermed tid, og vi sparer miljøet, vi får bedre work-life-balance, og vi kan endda måske bedre koncentrere os. For de af os, der har mulighed for at komme ind og nyde godt af frokostordningen i ny og næ og lige få fyldt lidt op på den sociale konto også, så er det fleksible arbejdsliv en gave, der bliver ved med at give.

Josefine Campbell, executive coach og forfatter

En tilgang til at øge tilhørsforholdet til den fleksible arbejdsplads og fem måder at hæve energiniveauet i dit næste møde – hybridt eller ej.

Det fleksible arbejdsliv er kommet for at blive. Der er mange fordele ved det, og selvom det fleksible arbejdsforhold er en god ting, kan det også være udfordrende at opretholde et tilhørsforhold til arbejdspladsen og kollegerne, hvis nogle arbejder meget hjemme. At føle sig som en del af en arbejdsgruppe er en vigtig faktor for fastholdelse, jobtilfredshed og motivation. Det er også afgørende for at undgå følelsen af isolation og ensomhed. Så I denne artikel vil du få mit bud på en ny tilgang til at skabe et stærkere tilhørsforhold.

René Dalgas Andersen, Ledelseskonsulent, cand. mag læring og forandringsprocesser, AAU & Birgitte Clausen, Struqtures

Når det faste bliver løst, og det nære bliver fjernt!

I det moderne arbejdsliv er fleksibilitet blevet en afgørende faktor for at tiltrække og fastholde nutidens og fremtidens medarbejdere. Flere og flere virksomheder implementerer fleksible arbejdsordninger for at imødekomme ledere og medarbejderes behov for en bedre balance mellem arbejds- og privatliv. Det vurderes, at fleksibilitet kan være med til forbedre medarbejdernes trivsel, produktivitet og engagement, omend det også udfordrer de traditionelle opfattelser af arbejdspladsen og arbejdslivet generelt.

Thomas Duus Henriksen, lektor, ph.d., Aalborg Universitet og Lotte Holck, lektor, ph.d., CBS

Tid til at kapitalisere på erfaringerne fra corona

Under covid-nedlukningerne gjorde virksomheder verden over sig en række dyrekøbte, men også interessante erfaringer, dels med at arbejde og samarbejde på distancen, men i høj grad også med digitalisering af arbejdslivet. Selvom teknologierne til at samarbejde på distancen allerede var tilgængelige fra pandemiens start, var det hovedsageligt de store og internationale virksomheder der havde erfaringer med Skype, Teams eller Adobe Connect.

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR

Microsoft Danmark er en fleksibel arbejdsplads, men er samtidig en organisation, hvor et stærkt tilhørsforhold er et vigtigt punkt på dagsordenen

”Vi har den grundlæggende tilgang, at halvdelen af arbejdstiden er hybrid, og den anden halvdel af tiden er på kontoret,” fortæller Microsofts danske HR-direktør, Camilla Hillerup. Microsoft arbejder nemlig ud fra devisen om, at arbejde er en aktivitet og ikke et sted. Det har de gjort siden 2015.

Nyhedsspot


Nicklas Pyrdol, Talent Management Advisor

Har vi ofret fællesskabet på fleksibilitetens alter?

Der er sket noget med os som mennesker under og efter COVID-19. Hvad vi prioriterer og værdsætter i vores liv og arbejdsliv er blevet påvirket.

Fire bogomtaler


Maria Elo, Institut for Virksomhedsledelse, Syddansk Universitet

Den globale befolkning og talentudvikling

Der er mange forskellige faktorer, som påvirker befolkningerne rundt omkring på kloden: levetid, fertilitet, aldersfordeling, urbanisering, migration samt lokale aspekter som fx pandemier, fattigdom eller et lands udviklingsgrad. Ifølge FN nåede verdens befolkning i 2022 lige knap otte milliarder – men de er temmelig ulige fordelt over kloden. Afrika er det hurtigst voksende kontinent. Befolkningen syd for Sahara skønnes at blive fordoblet indenfor en generation. I de nordiske lande og Europa er befolkningstilvæksten derimod faldende

Karen Marie Fiirgaard, erhvervspsykolog

Tilhørsforholdet i det fleksible arbejdsliv – hvordan? - Måske vil du også spørge, hvorfor det er interessant?

Det korte svar er, fordi den organisation, som vi ikke føler os knyttet til, den melder vi os ud af. Især hvis det er nemt, og vi ikke oplever, at vi hører til, ikke føler os hjemme.

David Guldager, foredragsholder, tech-journalist og konsulent

Rimer kunstig intelligens overhovedet med menneskelige relationer?

Det sidste halve år er teknologien og brugen af kunstig intelligens sprunget i luften – anført af tjenesten ChatGPT. Men inden for HR rimer ordet kunstigt næppe med noget menneskeligt. Lige netop dét faktum gør, at teknologien vil kunne udnyttes endnu mere til branchens og din fordel.

Sofie Brogaard Schmidt, Editorial Assistant, DANSK HR  

Drivkraften for Nordic Technology HR Lead i Accenture Nordics har altid været at lære og udvikle sig

”Jeg vil gerne bibringe andre muligheden for at udvikle sig og virkelig lære noget,” fortæller Marianne Fischer. Hun er drevet af, at der er reel udvikling og læring; ”det er det, der har været kompasset undervejs,” tilføjer hun.

Adam Rewucha, Global Social Security Lead, Northern Europe, VIALTO Partners

Grænsen for hjemmearbejde flyttes for grænsearbejdere

Hjemmearbejde bliver ved med at være populært blandt medarbejdere efter covid-19 og er efterhånden blevet et ansættelsesvilkår, som mange danske arbejdsgivere tilbyder i mere eller mindre omfang.

Marianne Granhøj Partner, Kromann Reumert & Marie Bekke Eiersted Director, Advokat, Kromann Reumert

Nye regler inden for det ansættelsesretlige område

Der er i foråret 2023 kommet to vigtige lovgivningstiltag inden for det ansættelsesretlige område, som alle, der beskæftiger sig med HR, skal være opmærksomme på.