HR-chefen 1 - 2024

Tema: HR i en AI-fremtid

Lederen

2024 er skudt i gang med løfter om yderligere teknologiske fremskridt
på verdensplan. ChatGPT, Midjourney, Fireflies – you name it. Intelligente og lettilgængelige IT-værktøjer, der fortsat former vores tilgang til driften af vores HR-processer, mens vi hver dag engagerer os i at sikre en ønsket og udviklende medarbejderlivscyklus for vores ansatte. Og AI er uden tvivl en central aktør i alle organisationer, og det hverken kan eller bør vi komme uden om. Kunstig intelligens er kommet for at blive og får en større og større rolle i hele verdenssamfundet – den tager jobs, den skaber jobs, og den transformerer jobs.

Når vi integrerer AI i HR’s kerneprocesser, gør vi det velsagtens for at øge performance og effektivitet samt reducere vores omkostninger. Men vi gør det lige såvel for at frigive tid til at fokusere endnu mere på de menneskelige interaktioner og det gode arbejdsliv for den enkelte. Så alt imens vi går all in på AI, må vi bevare vores faste greb om de vedvarende etiske spørgsmål. For hvordan håndterer vi databeskyttelse og dataanvendelse, gennemsigtighed i beslutningsprocesserne og bekæmpelsen af bias i algoritmer, for blot at nævne nogle få.

I vores omfavnelse af teknologiens mangfoldige bidrag må vi huske os selv og hinanden på vores forpligtigelse til at bedrive og udvikle HR med social ansvarlighed og menneskelig etik som vores trofaste vejvisere. Denne øvelse kræver konstant opmærksomhed og omtanke. Vi øver os i kontinuerligt at stoppe op og stille os selv spørgsmålene; Hvorfor? Hvordan? Og med hvilke konsekvenser for og imod?

Årets første nummer af HR-chefen er dedikeret til kunstig intelligens og vores fremtidige arbejdspladser. En bevægelse i et arbejdsmarked med AI som vores alvidende, kreative og masseproducerende kollega.

Læs med, hvis du ønsker at fordybe dig i de store spørgsmål, når mennesker skal lære at tackle de udfordringer og muligheder, der venter forude i den uundgåelige AI-transformation.

Tak fordi I læser med, og tak for alle bidrag til magasinet.
God fornøjelse!


Grith Okholm Skaarup, stifter af Humtech

Morgendagens HR med AI

I søger efter en specialist igen, og du ved at udbuddet er lille og konkurrencen hård. Til gengæld står I langt bedre rustet i dag, hvor forretningen har arbejdet med at koble det bedste fra det menneskelige med ny teknologi. Dér, hvor det giver mening – og skaber værdi for ikke bare den enkelte, men for fællesskabet.

Mie Priess Loft, HR Manager, DANSK HR

"Hvad betyder det at være medarbejder, hvis vi hele tiden bliver målt af kunstig intelligens?”

”Regulering.” Så enkelt og præcist kan det siges, når man spørger Christiane Vejlø, fremtidsanalytiker og direktør for rådgivningsvirksomheden Elektronista MEDIA om, hvad der optager hende mest inden for AI lige nu: ”At der simpelthen kommer nogle begræsninger på, hvornår vi må bruge AI.”

Pernille Brun, CEO og co-founder, Session

AI sætter strøm til din organisation – HR er transformerstationen!

Så blev det 2024, og generativ AI buldrer derudaf med dens ustoppelige udviklingsmuligheder, forslag og nærmest insisterende tiggen om at blive brugt, implementeret, taget i betragtning og anvendt.

Sofie Brogaard Schmidt

Metoder til at slippe tankemylder, bekymringer og overtænkning i en AI-fremtid.

”Det, vi hjælper virksomheder med, er helt overordnet at skabe hjernero i teams,” fortæller psykolog og medforfatter af bogen ”HjerneRO”, Martin Riis Kastrup. Måden, hvorpå de skaber denne hjernero i teams, er ved at gøre den enkelte medarbejder opmærksom på, hvordan de påvirker hinanden, blandt andet med deres sprog og kommunikation.

Mads Vestergaard Karkov Holst, lektor og digital læringskonsulent, Erhvervsakademi Aarhus  

Fra Klasselokalet til kontoret: Kunstig intelligens og udviklingen af nye arbejdsstrategier

Ny teknologi påvirker os altid, og det gælder især for ny teknologi, der når ud til os alle samtidig. Det tog relativt lang tid for computere og smartphones at finde vej til alles hjem og arbejdspladser. Generativ kunstig intelligens er her allerede.

Nikolaj Henum  

AI skaber et nyt arbejdsmarked

Siden ChatGPT i november 2022 så dagens lys, har begrebet kunstig intelligens fået større og større opmærksomhed og betydning. Pludselig kan vi alle se, hvordan det vil komme til at påvirke vores arbejdsopgaver, herunder ikke mindst måden, vi kommer til at arbejde på i fremtiden.

Nicklas Pyrdol, M.Sc.

Talent Management i en AI-fremtid

For som menneskehed skete der noget for et år siden, da ChatGPT gjorde generativ AI mainstream. Applikationen slog alle rekorder i antal brugere på en dag, en måned og et kvartal. Derfra gik det kun for alvor stærkt, og nu er der flere af techgiganterne, som skaber egne tools, og OpenAI udvider og udvikler konstant på mulighederne i ChatGPT.

Fire bogomtaler


Professor Dominique Bouchet, Institut for Virksomhedsledelse, Syddansk Universitet

HR – hvad betyder det egentlig i dag, hvor vores traditionelle arbejdsbegreb møder modstand?

Giver det stadig mening at tale om “Human Ressource Management”? Hvad betyder de tre begreber i dag? Hvordan forholder de sig til hinanden? Hænger de sammen? Denne trekant hviler på nogle antagelser, som bør udfordres, hvis vi virkelig vil se nutidens udfordringer i øjnene.

Karen Marie Fiirgaard, Erhvervspsykolog

Årets ord i 2023

Det aktualiserer unægteligt debatten om ChatGPT og AI i et arbejdsperspektiv. Hvad kan kunstig intelligens komme til at betyde for vores arbejdsliv, for tilrettelæggelsen af arbejdet, for vores interaktioner med hinanden og for udviklingen af vores respektive fagområder?

David Guldager, journalist og foredragsholder

AI tager dit arbejde – til nye højder

Den kunstige intelligens (AI) er det seneste år væltet ind over os alle i form af diverse tjenester, der kan skabe både tekst, lyd, billede og video. Men hvordan stiller det egentlig hele HR-branchen med alle de nye muligheder?

Nikolaj Henum, Virkkom

Global inspiration – lokal innovation

Tine Ryg Cebrian er på trettende år HR-direktør i Randstad – et job, hun stortrives i, og som giver hende rigtig meget. Det at være en del af verdens største rekrutteringsvirksomhed og samtidig få mulighed for at iværksætte tiltag, som passer bedst til det danske marked, er noget, hun værdsætter.

Evonne Røder, Senior Manager, Vialto Partners

Arbejdsgiverbetalte foreningskontingenter - skattepligt

I en nyere afgørelse afsagt af Landsskatteretten den 26. september 2023 offentliggjort den 30. oktober 2023 blev der taget stilling til, hvornår arbejdsgiverbetalte medlemskontingenter skulle anses som skattepligtige for medarbejderen og dermed komme ind under kategorien skattepligtigt personalegode.

Skrevet af Marianne Grønhøj, partner, og Terese Sonne-Holm, advokat

Lovforslag om pligtmæssig registrering af arbejdstid

Det meget omtalte lovforslag, som blandt andet forpligter arbejdsgivere til at oprette et system for registrering af medarbejderes daglige arbejdstid, er nu blevet fremsat i Folketinget. Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024.