Imagegen

Danske lønmodtagere prioriterer markant anderledes 

Ny stor international undersøgelse blandt lønmodtagere i 34 lande, afslører bemærkelsesværdige forskelle i danske lønmodtageres holdninger og ambitioner i forhold til deres globale kolleger. Livskvalitet og harmonisk balance har for danskerne en langt højere prioritet end karrieren. 

Af Nikolaj Henum

Næsten tre ud af fire (71 pct.) prioriterer deres personlige liv højere end deres arbejdsliv. Og det er markant over gennemsnittet (60 pct.). Og mens kun en tredjedel (33 pct.) drømmer om en karriere som leder, er det næsten halvdelen, der gør det, hvis vi kigger ud over landets grænser.

- Det er tal, der bør være en øjenåbner for mange virksomheder i jagten på at tiltrække og fastholde medarbejdere. Det afslører tydeligt en arbejdsstyrke, der ikke er bange for at prioritere sig selv og tage styringen i eget liv. For danskerne betyder worklife-balance alt, og det er ikke noget, vi er villige til at gå på kompromis med. Og efterlever virksomhederne ikke dette ønske, vil de blive udfordret fremadrettet, advarer Nima Astanehdost, administrerende direktør i Randstad.

Og han opfordrer samtidig til, at virksomheder i stigende grad tager afsæt i hvilke personlige behov og ønsker medarbejderen har i et givent ansættelsesforhold.

- Virksomheder bør i ansættelsesprocessen undgå udelukkende kun at fokusere på arbejdsopgaver og mål. Det er væsentligt at tage højde for medarbejderens egne personlige mål og velvære og ikke mindst have fokus rettet på at opbygge langvarige og produktive forhold, der gavner både arbejdstager og arbejdsgiver, råder han.

Opbrud på det danske arbejdsmarked

Af selvsamme undersøgelse fremgår det desuden, at danskerne, modsat medarbejdere i andre lande, ikke er særlig modtagelige overfor jobtilbud, der giver dem et løft i forhold til deres karriere.

Hele 53 pct. af danskerne ønsker ikke at stige i graderne, men er derimod tilfredse med det niveau, som de er på i dag. Hvis vi kigger globalt, er tallet kun 39 pct, der ikke ønsker at stige i graderne. Og kigger vi til vores naboland Sverige, er der også stor forskel i forhold til vores ønsker om karriere-progression (43 pct.).

- Det danske arbejdsmarked undergår betydelige forandringer i vores traditionelle syn på karriereudvikling, som tidligere ofte blev set som et skridt opad i det professionelle hierarki. I stedet for at opfatte karriere som et forløb, hvor mangel på udvikling betragtes som tilbagegang, vægter vi nu en mere afbalanceret tilgang, der inkluderer det menneskelige element. Ambitionerne har ændret sig markant fra det, vi tidligere har kendt til. Jeg opfatter det som en væsentlig fordel, at virksomheder nu tilbyder deres ansatte muligheder for at udvikle sig inden for deres nuværende positioner, hvor de føler sig mest komfortable, i stedet for at tvinge dem gennem et stringent karrierestige forløb”, siger Nima Astanehdost.


Om Randstads Workmonitor: Undersøgelsen er gennemført online blandt respondenter i alderen 18-67, som enten er ansat mindst 24 timer om ugen, enkeltmandsvirksomheder eller arbejdsløse, men overvejer at søge job i fremtiden. Undersøgelsen er gennemført mellem den 23/10 og den 11/11 2023 med 27.000 arbejdstagere i Argentina, Australien, Østrig, Belgien, Brasilien, Canada, Chile, Kina, Tjekkiet, Danmark, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Hong Kong SAR, Ungarn, Indien, Italien, Japan, Luxembourg, Malaysia, Mexico, Nederlandene, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Singapore, Spanien, Sverige, Schweiz, Tyrkiet, Storbritannien og USA. I Danmark deltog 750 respondenter i undersøgelsen.

 

Download hele rapporten her!