Ledelse i Udvikling 4 - 2010

Tema: Netværk/Sociale netværk

Netværk og sociale netværk

Netværk er det helt store på den organisatoriske dagsorden i dag. Med ”det rigtige” netværk kan man ofte få adgang til netop den nøgleperson og/eller ekspert, som man står og mangler til at udføre og måske styrke sit daglige arbejde. Det kan også være, at man via sit netværk bliver opmærksom på, at man mangler noget, som man ikke vidste, at man manglede. Netværk er med et moderne ord blevet en x-faktor på grund af, at det automatisk går på tværs af fag og brancher, hvilket ofte åbner op for et uudnyttet potentiale.

Netværk
Netværk behøves ikke være det samme som en personlig kontakt. Netværk går udover det at kende folk personligt. Når man taler netværk, er det i dag nærmest en selvfølge, at man kan bede andre om at bede nogle helt andre om hjælp - også uden at virke påtrængende. Resultatet er: jo flere jeg kender, jo større netværk, og ergo jo større mulighed er der for, at jeg kan få netop det, som jeg mangler. Det at søge efter den rette person ved at gå længere ud i ”yderkanterne” af ens netværk, er det, som nogen kalder ”six degree og Kevin Bacon effekten”. Så prøv at spørge dig selv engang i mellem ”how much bacon have I had today?”, altså underforstået har jeg brugt mit netværk helt ud.

Sociale netværk
”The rational economic wo/man” vil sikkert ikke få så meget ud af sit netværk som en altruistisk networker på grund af, at der er et socialt aspekt i det at stå til rådighed for andre. Hvis man kun vil gøre andre en tjeneste i tilfælde af, at de kan gøre gengæld, så er det ikke sikkert, at andre vil søge tilbage til een igen, hvilket også automatisk vil smitte af på resten af netværket. Det er dermed ikke altid nok at bede om tjenester i et netværk. Det forventes også, at man selv står til rådighed for at hjælpe andre – også selvom man måske ikke kender dem. For ét er, at man i netværket (måske…) kan huske navnene på folk, når man møder dem, men noget andet er det sociale aspekt. Hvis man opbygger en relation, eller bedre en stærk relation, vil der automatisk opstå mere tryghed, større åbenhed og endda også en bedre fælles forståelse, da man bedre kan relatere til hinanden såvel personligt som professionel.

Du skal ikke mingle for at mingle
At være selektiv i sin networking-proces er nødvendigt. For at være lidt realistisk, så kan man jo ikke stå til rådighed for gud og hver mand døgnet rundt. En måde, hvorpå man kan hæve kvaliteten af sit netværk, er, at man fokuserer på, hvem der kan være interessant for een selv, og så derefter i bedste Facebook stil ”tilføjer ham/hende som ven” i ens sociale arena. For hvis man tænker over det, er det ofte kvaliteten frem for kvantiteten, der er gældende. Så med disse ord er der lagt op til et blad med masser af perspektiver, som jeg håber, vil give dig en større indsigt i dette komplekse fænomen: netværk.

God læselyst.


Jens Lernø Storm, direktør Consumer & Online, Microsoft Danmark

Den sociale sladrehank

De sociale medier er her for at blive, og de repræsenterer på mange måder helt nye kommercielle udfordringer og dilemmaer, som fremtidens virksomheder er nødt til at indstille sig på og lære at håndtere.

Erhvervspsykolog Marianne Bach Lauridsen

Netværkshaven

Det er efterhånden et velkendt fænomen, at et godt netværk nærmest er uundværligt i konkurrencen om de gode jobs, spændende opgaver, kunder og informationer. I mange stillinger – især inden for konsulentbranchen – er det sågar et mere eller mindre udtalt krav for at komme i betragtning til jobbet. Netværk er da også uden tvivl en stor ressource – hvis man har det. Men hvad nu, hvis man føler, man ikke er i besiddelse af et godt netværk og samtidig er i tvivl om, hvad man gør for at bygge det op og vedligeholde det?

Tore Wanscher og Andreas Rønne Nielsen, Wanscher og Nielsen

Netværk er en del af kompetencestrategien

Adgang til kollegers erfaringer og viden kan flytte bjerge

Niko Grünfeld og Martin Ehrensvärd, Senior coaches, What is pink?

Fra en team coach’s dagbog - fra mig til vi…

Teams er sat i verden for at skabe vedvarende konkurrencedygtige resultater. Så simpelt kan det udtrykkes, men et team er mere end en simpel maskine med forskellige reservedele og en uendelig produktionskraft; det er et levende socialt system med et sæt af relationelle strukturer og følelser, der påvirker teamets interaktioner, adfærd og dermed resultater. Enhver der har arbejdet i teams kender dette gennem egen oplevelse og erfaring. Selv om et team har et stærkt produkt eller en karismatisk leder, opnår det ikke enestående resultater uden et højt niveau af tillid, optimisme, ejerskab og evnen til at neutralisere negativitet.

Simone Lemming Andersen, cand. phil., Strategisk Kommunikation

Networking - hjælp til selvhjælp

Som netværksspecialist hører jeg ofte formuleringen – ”Jeg er ved at være træt af at gå til netværksmøder – det flytter ikke rigtig noget”. Til det kan jeg kun replicere: – Det forstår jeg godt, for der er umådelig mange arrangementer, som er rent tidsspilde!

Jens Chemnitz Povelsen

Konstant brug for erfaringsudveksling

”HR-netværkets vigtigste formål er, at deltagerne kender hinanden og kan trække på hinandens specialer og kompetencer i det daglige,” lyder meldingen fra ”netværks-indpisker” Elsebeth Schnack fra Nordea Liv & Pension.

Loa Brix, Seniorrådgiver, Think PR

Kun få danske virksomheder er rustet til netværksalderen

Danske virksomheder er ivrige efter at indtage netværksalderen. De vil ikke kun netværke internt men også med deres omverden. Men spørger man ledelsesekspert Lars Ib, er det kun de færreste danske virksomheder, der har fundet formlen for en ægte netværksorganisation. ”De glemmer, at netværk bygger på gensidig afhængighed”, siger han.

Leif Skive, speciallæge i alm. medicin, idrætslæge, direktør og medejer af Amadeus Speciallægecenter

Spørgsmål til lægen


Karen Kramhøft, Ledelseskonsulent, Teknologisk Institut

Er du faret vild? - Uden mål ingen resultater!


Thor Jensen, HR-udviklingskonsulent, GO' PROCES & Mia Søiberg, seniorkonsulent og indehaver af GO' PROCES

At arbejde refleksivt med de overordnede linjer


Marie Korsgaard, Communication Consultant, PID-Personalechefer I Danmark

En dansker i udlandet / en udlænding i Danmark: Niclas Dedenroth i Malmö

På den anden side af Øresundsbroen har Niclas Dedenroth, nordisk produktionsdirektør i den danske tagpapkoncern Icopal, oplevet, hvordan sprog og mentalitetsforskelle skaber udfordringer i hverdagen. Niclas har boet og arbejdet i udlandet i 17 år, og det ville han ikke bytte for en karriere i Danmark.

Nina Munkstrup, chefkonsulent i Ankerhus A/S

Boganmeldelse: Ledelse af "godhedsindustrien"

Når idealer forenes med forretning. Moderne ledelse af velgørende organisationer. Af Ole Münster og Sofie Münster. Gyldendals Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København, 2009. 208 sider. Pris kr. 250,- ISBN 978-87-02-08191-6.

Frank Pedersen, SEB Pension

Hvad betyder udligningsskatten for pensionen?


NYT OM EFTERUDDANNELSE

Nyt om efteruddannelse


Ph.d. Christian Waldstrøm, lektor ved Aarhus Universitet

Doktor, er det alvorligt?

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt være igennem den oplevelse at have ondt et sted i kroppen, man ikke lige kan forklare hvorfor. Og har ignoreret følelsen i håbet om, at det gik væk, så vi ikke behøvede at gå til læge og bruge tid og samfundsressourcer på det. Men i virkeligheden handler det også om, at vi er rædselsslagne for at få at vide, at den smerte i brystkassen eller den ømhed i låret i virkeligheden er noget meget værre – eller bare symptomer på noget mere grundlæggende, der er i vejen. Så i stedet for at søge læge og få diagnosticeret, hvad der er galt, gør vi lidt mere af det, vi har fået at vide, vi bør, og skærer måske lidt ned på rødvinen i en periode, mens cyklen bliver støvet af igen. Vi gør altså mere af det, vi kan overskue og håber, det er nok.