Personalechefen 6 - 2011

Tema: CSR & ETIK

Med hjertet i brystet og ro i maven

CSR eller social ansvarlighed – to ord, der handler om, at man som virksomhed tager et ansvar lokalt og globalt for den verden, man er en del af. Samtidig handler det også om, at man på etisk vis tager ansvar for adfærd og handlinger i egne rækker eller i de relationer, som man indgår i.
CSR er i mange virksomheder kommet på dagsordenen, og social ansvarlighed er blevet et globalt konkurrenceparameter. Men en særlig del af CSR – nemlig den, der handler om bæredygtighed – bliver helt sikkert et krav til fremtidens virksomheder.
Der er nemlig i større grad politisk enighed om, at vi skal arbejde os hen mod en verden med fokus på netop bæredygtighed, og i det arbejde kommer virksomhederne til at spille en væsentlig rolle. De får helt sikkert ansvar for blandt andet CO2-udledninger, brug af kemikalier, spild, uddannelse af dårligere stillede, virksomhedens egne medarbejderne og så videre. Derfor vil CSR-arbejdet i fremtiden komme på virksomhedernes dagsorden – og helt sikkert som mere end blot et pænt appendiks til årsregnskabet for at se politisk korrekte ud og lokke kunderne til.
I dette nummer af Personalechefen kan du læse en række artikler om, hvordan andre virksomheder arbejder med CSR, få et bud på hvad HR´s rolle skal være i dette arbejde, og endelig kan du læse om, hvem der er blevet kåret til årets mest CSR-venlige virksomheder i Danmark.
Vi vil også i bladet tage udfordringen op med diskussionen af, hvorvidt CSR bliver udført, når krisen kradser. For der er én ting, der er sikkert – hvis chefen skal føle, at virksomheden har hjertet på rette sted, så er det også nødvendigt, at han har ro i maven over de sorte tal på bundlinjen, for i den ideelle verden er de to ting ikke et enten-eller men et både-og.
Til slut siger vi tak for 2011 og ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Vi glæder os til at præsentere jer for seks nye, spændende og aktuelle temaer i 2012.
God læselyst.


journalist Jens Povelsen

Butiksgiganten fører an med ansvarlighed

Katrine Milman, CSR-chef hos dagligvaregiganten Coop, havde en rigtig god dag, da imageanalysen i Berlingskes Guldnummer i 2011 placerede Coop på top-10 listen over virksomheder, der står stærkt på CSR-området – det er det, man hos Coop kalder for ansvarlighed.

Direktør, Ph.d., Adjunkt Annabeth Aagaard

CSR med succes - Og HR's rolle heri


David Graff, CABI – Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats

CSR ER FREMTIDEN FOR DANMARK

CSR er vejen til at opbygge en bæredygtig økonomi, mente tidligere vicepræsident Al Gore, da han talte ved CSR Awards 2011. CSR Fonden, der stod bag dagen, kvitterer ved at udnævne CSR til Danmarks internationale kendetegn for fremtiden.

Eva Rosborg, Faglig chef, AS3 Work&Care

Livsstil er en storsynder

Livsstil er en storsynder, når det kommer til sygefravær, men hvor meget kan man tillade sig at blande sig?

AF Associate Professor, Ph.d. Steen Vallentin,Department of Management, Politics & Philosophy, CBS Center for Corporate Social Responsibility, Copenhagen Business School.

Et kritisk blik på CSR


KEN MOORE

HUMAN RESOURCES AND CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY

Ken Moore, a retired Human Resources executive, is a professor of Strategic Management at the State University of New York at Albany. He may be contacted at: kmoore01@nycap.rr.com”. I am interested in any feedback and comments on the article from the readers.

Kristian Mortensen, projektmedarbejder, Vinsa

Ansvaret tilhører os alle

Virksomhedsnetværk for Socialt Ansvar (Vinsa) viser vejen til den sociale ansvarlighed – ganske gratis.

Mette Nørlem, cand. jur., PID-Personalechefer I Danmark

Et unikt HR-samarbejde

Løsningen er ikke rigtigt set før, men den lå lige til højrebenet, da to ingeniørfirmaer i Lyngby for fire år siden startede et samarbejde om deres lederudviklingsprogram. Målet var høj kvalitet til lav pris. Målet blev nået, og flere sidegevinster er kommet til. Nu er de klar til at invitere andre med.

Allan B. Corfitsen, HR-chef i Stevns Kommune og Næstformand i OHRC

Innovationsledelse på tværs

Innovation er det nye – igen! Alle taler om det med håb i stemmen, og som svaret på mange af de udfordringer kommunerne står med lige nu. Spørgsmålet er mange steder, hvordan flere og flere krav og forventninger kan gå hånd i hånd med den virkelighed, som på mange arbejdssteder kaldes færre ressourcer? Bestyrelsen for Offentlige HR-chefer, OHRC, har været i marken for at se, hvordan disse udfordringer tackles.

Medarbejderstaben halveret to år efter outsourcing

For to år siden blev 20 medarbejdere i virksomheden Hydro i Notodden, Norge, outsourcet i en tro på faglig udvikling og en tryggere arbejdsplads. Nu er afdelingen halveret.

Mie Degn Andersen og John Cederskjold Kierans, PwC

Skattefrie julegaver

I den kommende tid vil mange virksomheder glæde deres medarbejdere med traditionelle firmajulegaver, og medarbejderne tager imod gaverne i tryg forventning om, at der ikke følger et girokort fra SKAT med gaven. I den sammenhæng bør man som arbejdsgiver være bevidst om, at skattefriheden ikke gælder alle former for julegaver. Samtidig skal man holde sig for øje, at reglerne for skattefrie personalegoder er ændret, og at det nu er muligt at give smågaver/ydelser til medarbejdere med en samlet værdi på op til 1.000 kr. på et år, hvor værdien af julegaver også medregnes.

former EAPM president Pieter Haen

Certain challenges in uncertain times


Helene Amsinck, Mikkel Haahr Thomsen, Kromann Reumert

Hemmelige jobklausuler er ikke i strid med ansættelsesbevisloven

- Højesterets dom af 6. oktober 2011

Kim Staack Nielse, CEO, PID-Personalechefer I Danmark

The Boss is in town