Personalechefen 5 - 2009

Tema: HR tilbage til core business

Back to basic

I år har dagsordenen i de fleste virksomheder og de fleste HR-afdelinger været klar – der skal spares, hvor der spares kan. Det betyder, at der løbende har været fokus på, om der var ting, der kunne fjernes helt eller gøres billigere. På den bekostning er mange uddannelsesbudgetter, frokostordninger, personalegoder, lønstigninger med videre skåret væk.

Modsat tidligere tiders økonomiske kriser har vi denne gang kun i begrænset omfang set, at man nedlægger hele HR-afdelinger, og det er jo positivt, for det betyder jo, at HR har fundet sin faste plads i virksomheden.

Men, at HR ikke bliver nedlagt, betyder jo ikke, at kravene ikke skærpes. Og én af de ting, der er sket siden sidste krise, er helt sikkert, at der er kommet langt mere fokus på, om HR skaber værdi. Det første og afgørende i denne sammenhæng er derfor, at HR har alle de basale HR-discipliner såsom medarbejderudviklingssamtaler, kompetenceudvikling, registreringer, personaleadministration med videre på plads og nu også kan dokumentere, at det giver resultater på bundlinjen.

For hvis HR kan det, så står man godt rustet til at møde krisens krav. Det betyder dog, at HR skal levere rigtig meget godt HR – og til en god pris. Kan man levere HR på en effektiv, men billig måde, så betyder det også, at der frigives ressourcer til at fokusere på udvikling, og så er det, at man for alvor skaber værdi.

I dette nummer af Personalechefen kigger vi på temaet ”HR tilbage til corebusiness”. Hermed menes netop, at man nu i HR-afdelingerne skal skabe værdi trods reducerede budgetter. Vi har spurgt en lang række mennesker og virksomheder, hvordan de mener, at man skal imødekomme disse udfordringer på en lang række områder.

Og husk trods krise og besparelser lige nu, så er krisen på et tidspunkt ovre, og så skal virksomhederne være klar. Spørg derfor jer selv: Har vi det rette team og de rette kompetencer, når krisen slutter?


Journalist Jens Chemnitz Povelsen

Nytænkning i det nye Nykredit

Det er krisetider, javist – men så meget desto vigtigere er det, at vi bruger netop denne udfordring til at lancere vores ambitiøse 2013-målsætning, siger Bente Overgaard, koncerndirektør med ansvar for HR hos Nykredit-koncernen.

Jacob Brix Kjelgaard, Projektleder, MA, ASB LEARNING STYLES LAB

Læringsstile, et Stærkt Udviklingsværktøj


Journalist Jens Chemnitz Povelsen

”Flødeskums-løsninger” er yt i en krisetid


Vibeke B. Didriksen, Stud. Ph.D., Vrije University Amsterdam

HR tilbage til core business – koblingen mellem forretningen og HR

HR-arbejde handler om meget mere end ”at være god til mennesker”. HR skal og kan hjælpe med bundlinjeresultatet og skal være direkte koblet til forretningen

Mette Marie Karlberg, PID-Personalechefer I Danmark

Sundere medarbejdere

Fald i sygefravær, fald i anmeldelsen af arbejdsulykker og bedre trivselsmålinger. Disse tre meget synlige resultater kan HR-projektleder Jens Romundstad se tilbage på efter at have gennemført et sundhedsprojekt i virksomheden SuperGros – et projekt, der også gav dem prisen som ”Nyeste og mest kreative sundhedstiltag” i 2008.

Christine M. Cleemann, Ass. Professor, PhD. CBS Department of Management, Politics and Philosophy (MPP)

Debatten: Tid til capability og personlig branding…


Professor, dr. merc. Henrik Holt Larsen, Copenhagen Business School

Giv HRM et kvalitetstjek


Journalist Jens Chemnitz Povelsen

Personalechefprisen: Nej tak til alt for meget leder-omsorg!

Læs her hvorfor det blev Personalestyrelsen, der modtog dette års personalechefpris uddelt af PID-Personalechefer I Danmark.

Majken Ross-Hansen, assistent manager

Skat & HR: Sundhedsordninger


Annabeth Aagaard, Lektor, Syddansk Universitet

HR-strategien som værktøj


Maria Vibe Lynge Callesen, Kommunikationshuset Reflekt

Stigende interesse for e-læring

Interessen for undervisning og læring over internettet vokser. På eksempelvis merkonom- og akademiuddannelsernes e-læringstilbud er deltagelsen på fem år vokset med over hundrede procent. Det skyldes primært, at e-læring giver den nødvendige fleksibilitet, og det kan tilpasses de individuelle behov.

Ole Alvik

EAPM Nyt: Farvel og tak til medarbejdersamtalen

Hos Bluegarden er den årlige medarbejdersamtale erklæret død. Nu er det hyppigere én til én-samtaler, der er sagen.

Lektor, cand. merc. Jens Graff, Ph.D.

Karrierevurdering af et livslangt karriereforløb

Et nyere fænomen har vist sig på det danske arbejdsmarked: Højtuddannede med en ledende stilling i erhvervslivet skifter karriere og får ansættelse i den akademiske verden – eller omvendt. Hvordan skal man vurdere deres kompetence for en stilling, når deres kompetence er opnået i et helt andet karriereforløb? Det har Jens Graff, lektor ved Umeå School of Business, Umeå University, Sverige, set nærmere på i sin doktorafhandling ’Career as an Experiential Learning Voyage’. Læs et kort resume her.

Mette Marie Karlberg, PID-Personalechefer I Danmark

MUS – mod den elektroniske tidsalder

En reminder popper op på dit elektroniske skrivebord: Du skal huske at hjælpe en af dine ansatte med at finde et kursus i interviewteknikker. Det besluttede I sammen til den sidste MUS-samtale, og nu minder det elektroniske MUSsystem dig på aftalen.

PID

HR in shining armour

- the current economic crisis has placed numerous companies under threat. HR can save the day