HR-chefen 4 - 2017

Tema: Æd eller bliv ædt / disrupiton

Hvad kan vælte din virksomhed omkuld?

Af og til dukker der ord op, som pludselig kommer på alles læber. Sådan er det gået med ordet disruption, men hvad er disruption egentligt, og har det betydning for alle danske virksomheder eller bare nogle få?

Begrebet disruption – oversat direkte fra engelsk – betyder jo egentlig forstyrrelse eller afbrydelse, og det var faktisk også den betydning, som professor Clayton M. Christensen fra Harvard University tillagde ordet, da han som den første præsenterede dét, der senere hen er blevet et af de sidste års største buzz-ord i erhvervslivet.

Begrebet er faktisk ikke helt ny, for så langt tilbage som i 1997 skrev Christensen bogen, hvori han introducerede begrebet ”Disruptive innovation”. Hans definition var, at disruptiv innovation er, ”når en virksomhed gennem innovation af nye produkter og services undergraver eller nedbryder en eksisterende branches typiske forretningsmodeller.”

Siden da er historien fyldt med eksempler på virksomheder, der har skabt produkter eller services, der har fået os til at handle helt anderledes, tænk bare på Google, Uber, Netflix, Airbnb og mange andre.

Som det ofte sker med et ord, der bruges af mange, så ændrer ordet lidt karakter, og i dag tænker mange på disruption som noget, der nærmer sig noget nærmest revolutionært og samfundsomstyrtende. Men nye produkter, der ændrer markedet, har vi altid set, hvem husker ikke, da PC´en udrangerede skrivemaskinen, da mails sendte post-virksomheder i knæ eller da selvbetjeningsbutikkerne udkonkurrerede fuldt betjente forretninger.

Hos DANSK HR og i magasinet HR-chefen skal vi selvfølgelig også sætte emnet under lup. Da vi er klar over, at de fleste af vores medlemmer ikke kommer fra organisationer a la Google eller Netflix, så har vi taget emnet ned på et meget praktisk plan, hvor vi giver input til, hvad disruption er i danske virksomheder, og selvfølgelig også hvad det betyder for HR.

Vi håber, at de mange artikler kan give godt inspiration. Og har du interesse for dette område, så husk også at sætte kryds i kalenderen onsdag den 4. oktober. Her kan vi på Træfpunkt HR præsentere Lucy Adams, CEO hos Disruptive HR og tidligere HR Director hos BBC med indlægget "HR Disrupted".

 

 


Mads Kjøller Damkjær, innovationsekspert i PA consulting Group

Fejr dine fejl, start i toppen, beskyt talenterne

De ved godt, de har brug for den. Faktisk siger to af tre organisationer i vores nye innovationsrapport, at de ikke ville være her uden. Alligevel er den så svær at få til at lykkes i praksis

Nikolaj Henum, VirkKom

Disruption er en gave – og der ligger masser af spændende udfordringer og venter

Begrebet disruption skyller ind over virksomheder og organisationer i disse år, og de teknologiske muligheder er med til at sætte en helt ny dagsorden i forhold til den måde, hvorpå vi gør tingene i dag, og ikke mindst hvordan det vil blive i fremtiden.

Egon Petersen, chefkonsulent LEAD

Når ledelse af forandring forandres – hvordan spejles det i Kotters univers?

John P. Kotter forbindes med begrebet forandringsledelse, men der er flere versioner af Kotter. Han har på baggrund af nye studier, erfaringer og refleksioner løbende revideret sin opfattelse af forandringsledelse. Hvad har været kontinuitet og nyskabelser i hans forståelse af forandringsledelse?

Marie Korsgaard, DANSK HR

Når disruption er en del af hverdagen

De fleste forbinder formentlig et advokatfirma med kedelige, grå kontorer uden farver eller plads til særlig meget nytænkning. Det kan man ikke sige er tilfældet hos Storm Advokatfirma. Med Pippi-mentaliteten ”det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” stormer virksomheden frem og er i gang med at disrupte advokatbranchen.

Kristian Dahl, Stifter og forretningsdirektør i LEAD – enter next level

Reboot The Leadership Pipeline

Disruption, deløkonomi og digitalisering er begreber, som vi forsøger at beskrive fremtiden med, men vores ledelsessystemer matcher ikke altid. Få inspiration til hvordan du kan retænke.

Nikolaj Henum

Succes skabes gennem corporate entrepreneurs

For nogle er ordet forbundet med frygt og usikkerhed, mens det for andre er forbundet med muligheder. Hør hvorfor det ifølge professor Pablo Martin de Holan, IE Business School. Manager er væsentligt at have fokus på.

Morten Kamp Andersen, Partner Proacteu

Bliver HR udsat for disruption, og hvordan bør HR måle det?

Bliver HR disruptet? Ja det er ingen tvivl om, at den måde, som HR bedriver HR på, vil ændre sig radikalt over de kommende år. Læs hvordan og sæt tal på det.

HRMonthly september 2016

Handling taler mere end ord!

Fleksibilitet på arbejdspladsen er et udtryk man ofte ser i en personalehåndbog. Det er ment, som at medarbejdernes mulighed for selv at tilrettelægge deres arbejdsdag.

Steen Hildebrandt, ph.d. Professor emeritus og adjungeret professor

Ledelse i femogtyve år

Internettet er en af de vigtigste teknologiske begivenheder i det 20. århundrede, og forhåbentlig kan vi få afgørende hjælp af Internettet til at komme videre med en ledelsesindsats i retning af en mere bæredygtig global udvikling.

Nikolaj Henum

Når den offentlige og private sektor mødes

Læs om Lene Overgaard Andersen vej til rollen som HR-direktør i Johnson Controls – en amerikansk virksomhed, der arbejder med køl og ventilation til den industrielle og maritime sektor, og som i den grad har positioneret sig på det globale og nationale marked.

Emilia van Hauen, kultursociolog. HD(A), bestyrelsesmedlem

KPI står for Konstant Pressede Individer

Alt for mange arbejdspladser lider under et succestyranni, som gør medarbejderne syge. Artiklen her viser, hvilke vilkår der skaber det og giver et forslag til vejen ud af det, som består i at have fokus på kun to ting.

Simone Lemming Andersen, forfatter og foredragsholder

Brug kraften i nuet

Når du drikker kaffe, så nyd det, og lad være med at tænke på, at du får rasende travlt resten af dagen. Tag en ting ad gangen. For du kan alligevel ikke overskue det hele på en gang. Så vil du opleve, at kvaliteten af dine enkelte gerninger bliver højere, du når mere, og du lever længere.

Tine Brøgger Sørensen, Partner, Kristian Bro, Advokat

Jura Aktuelt

Interne dokumenter godtgjorde, at afskedigelse af gravid medarbejder var sagligt begrundet. Ligebehandlingsnævnet fandt derfor, at arbejdsgiveren havde godtgjort, at afskedigelsen af medarbejderen hverken helt eller delvist var begrundet i hendes graviditet. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet.

Michael Wade, IMD Professor of Innovation and Strategy and Cisco Chair in Digital Business Transformation.

How disruption is redefining leadership

New IMD study looks at “must HAVE” qualities to lead in the digital age.

Personal og Ledelse 6 - 16

Sådan takler du primadonnaer på arbejdspladsen

Nogle dage ønsker du at fyre ham, den overambitiøse, egoistiske, bedrevidende medarbejder. Synd at han er så vanvittig dygtig – primadonnaen.

John Cederskjold Kierans, Director PWC

Hvordan er det lige med bruttolønsordninger?

Rygtet om bruttolønsordningernes død er stærkt overdrevet. De lever fortsat og har det (nogenlunde) godt, men som arbejdsgiver er det vigtigt, at man fortsat er opmærksom på, at der ikke nødvendigvis er tale om forgyldte besparelser for medarbejderne, og at der gælder en række krav til arbejdsgiverne.