HR-chefen 1 - 2016

Tema: HR på formler

E = mc2
– men skal det være ren raketvidenskab?

De fleste ved, at den meget velkendte overskrift E=mc2 har Albert Einstein som ophavsmand og refererer til sammenhængen mellem energi og masse set i forhold til lysets hastighed. Disse formler og teorier, der blandt andet indgår i relativitetsteorien, synes de fleste af os nok er temmelig vanskelige og svære at forstå.

Men nu behøver alle målinger jo ikke være den rene raketvidenskab…

Vi er nu godt i gang med et nyt år, og generelt ser det ud til, at det danske erhvervsliv og den danske økonomi generelt går imod bedre tider. Men det betyder ikke, at vi ikke skal skabe resultater, og at vi ikke fortsat skal kunne dokumentere disse resultater.

Kravene til at måle alle indsatser i de danske virksomheder stiger, og det gælder også målinger på HR-området.

Hos DANSK HR har vi i mange år talt og skrevet om denne udfordring, og vi ved, at mange HR-ansvarlige er blevet super gode til det og har skabt gode målesystemer, men der er også mange, der stadigvæk gerne vil have flere værktøjer. Vi har derfor givet seks skribenter en opgave med at sætte seks relevante HR-områder på formel.

Du vil derfor kunne glæde dig til seks helt konkrete eksempler på, hvad man kan måle, og hvordan man gør det. Hver af de seks områder bliver suppleret med en case, så du også får et input til, hvordan andre i praksis har arbejdet med området. Det er dog vigtigt at huske, at man ikke skal måle for at måle. Man skal finde ud af, hvad det er, der skaber værdi for forretningen, man er i, og så skal man måle på, om man kommer i mål der eller ej.

Udover at bruge disse og andre værktøjer til målinger kan det også være en god ide at hente inspiration internt i virksomheden. Bed om en halv times tid med salgschefen eller økonomichefen. De er begge vant til at arbejde med masser af tal og målinger. Hvis du fortæller dem, hvad du gerne vil måle, så kan de måske give dig en ide til, hvordan du gør det – også uden at de har læst raketvidenskab.

God arbejdslyst.


Christian Petersen, Account Executive, Nordics, Linkedin

Rekruttering måler man ikke på!

Det er en fejl, jeg ser gjort igen og igen ... Virksomhederne investerer i rekruttering uden at have en anelse, om det er effektivt eller ej. Uanset hvad dine mål er, har du brug for en måde at kvantificere resultaterne af din indsats.

Christian Harpelund, CEO Onboarding Group, og Morten Højberg, CEO Moment

Kan man måle om en medarbejder kommet godt “ombord”?

”Det bedste ved denne onboarding har indtil nu været at blive integreret i arbejdsopgaver med det samme. Sidste dag i første uge sad jeg som del af lille team overfor en tung kunde. Og med det samme at kunne kaste erfaring og indsigt ind i arbejdsprocessen – mine erfaringer fra lignende projekter, fra større projekter i udlandet, kunne stille de rigtige spørgsmål, få ting gjort!” Sådan lød en del af svaret fra Michael, en af de hundredevis af nyansatte medarbejdere, vi har interviewet i forbindelse med vores baggrundsstudier af onboarding i danske virksomheder.

Personal og Ledelse nr. 6 2015

Resultaterne kommer ikke af sig selv

Mange virksomheder tilbyder medarbejderne at træne i arbejdstiden. Er træningen mest et gode for medarbejderne, eller har det også den effekt, at man får et lavere sygefravær og en øget produktivitet?

Morten Kamp Andersen, partner, proacteur ApS

Sådan måler du læring og kompetenceudvikling

Hvert år bruger danske organisationer millioner af kroner på medarbejder- og kompetenceudvikling. Og med god grund. Danmarks konkurrencefordele ligger bl.a. i, at vi hele tiden tilegner os ny viden og er i stand til at omsætte den.

Kilde: Personal og Ledelse nr. 6 2015

Du må træne i ikke at tage sagerne personligt

At være HR-ansat under store nedskæringsrunder er ikke nemt. Det at repræsentere dårligt nyt, er meget hårdt når man modtager de negative reaktioner. Det kan derfor godt være en stor udfordring, når tidligere gode kollegaer ikke siger ”hej” længere eller opfører sig underligt, når man mødes.

Stephanie Bäckström, cand.psych., chefkonsulent og ansvarlig for LEAD ledelseseva-luering

Lad os måle på ledelse – men hvorfor? Og hvordan?

HR-chefer og konsulenter hungrer efter den helt rette formel til at måle og doku-mentere ledelseskvalitet. Denne artikel giver dig en starter-formel: Klart formål + definition af ledelse = solidt fundament for din ledelsesevaluering. Selvom det virker simpelt, får mange organisationer ikke startet ordentligt og ender derfor med eva-lueringer, som ikke giver svar på det, der er brug for. Få skarpe råd om ledelseseva-lueringers formål, definition af ledelseskvalitet samt et unikt indblik i, hvordan Skan-derborg Kommune greb deres evaluering af ledelse an.

Jacob Sønderskov, Chefkonsulent, Rambøll Management Consulting/Attractor og Martin Juhl Mikkelsen, Senior Consultant, Rambøll Survey

UNDGÅ ORGANISATORISKE SELVMÅL: FEM GODE RÅD TIL DIN NÆSTE HR-MÅLING

Der er et stort potentiale i at gennemføre velovervejede HR-målinger, der er tilpasset din organisation. Men faldgruberne er mange. Her får du fem gode råd, der hjælper dig med at udnytte potentialet i jeres målinger.

partner og medejer Camma Åstrøm-Andersen, intenz

Kan vi spå om fremtiden?

Du får i denne artikel vores bud på, hvordan man kan forudsige organisationens modstand mod forandringer – eller aflæse organisationens forandringsglæde. Og du får et indblik i, hvad en aktuel dansk virksomhed gjorde, da de måtte se i øjnene, at organisationen IKKE var klar til de planlagte strategiske tiltag.

Personal og Ledelse nr. 6 2015

HR’s rolle ved nedskæringer

Mange HR-ansatte arbejder for tiden med nedskæringer. At det er ubehageligt er langt fra ukendt, men vi taler sjældent, om hvordan vi oplever disse hårde situationer, hvor man må fortælle medarbejdere, at de mister deres job. Yvonne har en anden tilgang til dette, hun taler gerne, om hvordan det er at stå i spidsen for nedskæringer og lægger ikke skjul på, at det kan være en belastning.

Nikolaj Henum, VirkKom

Trives godt med forandringer

Tine Skov Madsens karriere har handlet om forandringer. Først arbejdede hun i femten år hos Accenture (tidligere Andersen Consulting), hvor hun som konsulent var med til at gennemføre en række opgaver inden for forandringsledelse særligt relateret til it- og HR-processer. Og i dag arbejder hun som HR-ansvarlig i SDC – bankernes it-servicepartner – og er i gang med en række spændende forandringsprojekter.

Gitte Dybkjaer, direktør og partner, Potential Project Danmark og Rasmus Hougaard, stifter og international direktør af virksomheden Potential Project

Skab bedre performance med mindfulness i arbejdslivet

International forskning fra blandt andet Cambridge University viser at mindfulness er godt for organisatorisk og individuel performance. Accenture, Microsoft, IKEA, If Forsikring og mange andre organisationer arbejder med det. Corporate mindfulness bliver i stigende grad anvendt i lederudvikling og som ledelsesredskab. Læs her om business rationalet for mindfulness, og hvordan forskningen understøtter, at det fremmer både produktivitet og arbejdsglæde.

Thomas Robson, tekstforfatter og senior kreativ, core:workers

Mærsk vender op og ned på karrierebegrebet

Fremad og opad. Så kort har ideen om at gøre karriere i Mærsk-gruppen traditionelt kunnet opsummeres. Men nu gøres der op med den traditionelle karrieretænkning. Vi har mødt to, der har været med til at ændre karrierevejene i Mærsk, Mikkel Madvig og Lars Even Rasmussen, Senior Group Talent Partners i Maersk Group.

Nanna Munk, Organisationskonsulent, MUNK & MENING

10 gode råd til at skabe stærke ledernetværk

Ledelsesudvikling tæt på praksis, sammenhængskraft og langtidsholdbare ledere – det er noget af det, ledernetværk kan give, når de fungerer. Læs her 10 gode råd om, hvordan I får skabt stærke ledernetværk.

Marianne Granhøj, partner, Kromann Reumert & Casper Lauritzen, advokat, Kromann Reumert

Højesteret opretholder lovligheden af aldersgradueret pensionsordning

Højesteret har torsdag den 12. november 2015 stadfæstet Vestre Landsrets dom. Højesteret har i den konkrete sag fastslået, at en arbejdsgivers aldersgraduerede pensionsordning ikke var i strid med forbuddet mod aldersdiskrimination, idet pensionsordningen havde saglig formål, som blev forfulgt på en konsekvent og systematisk måde, ligesom den ikke gik videre end nødvendigt for at realisere de forfulgte formål.

visiting professor and director of the Centre for HR Excellence, Nick Holley, Henley Business School

Performance Management – the Swiss army knife of HR

How many of you reading this article has a Swiss army knife? How many tools does it have? How many of them have you actually used? When I ask this question the answer I usually get is one or two. There is a danger that performance management has become the Swiss army knife of HR packed full of more and more features, added on by different members of the HR team that no one uses. If this was the only problem with performance management it wouldnt be so bad but it has become a giant soul sucking parasite that has attached itself to the business destroying employee engagement, motivation and collaboration more effectively than anything previously dreamed up by man.

Jens Brøndsted, Senior Manager i PwC

Vind kampen om talent – og bevis det!

PwC gennemførte i efteråret 2015 en række undersøgelser af, hvordan danske virksomheder arbejder med talent management. I denne artikel fremlægges udvalgte resultater fra undersøgelsen, og der foreslås tre fokusområder for det fremadrettede arbejde.