Cc Emea Td19 Mp100761 WEB

Trends fra Convergence 2019 – det skal du forberede dig på i 2020

Af: Stefan Robsen, Nordisk Direktør, Cornerstone OnDemand

Et nyt år nærmer sig, ja faktisk et helt nyt årti. Og med den hastighed både teknologi, udfordringer og verden generelt udvikler sig lige nu, er der nok at tage fat på, hvis man som HR-person gerne vil starte det nye årti med en fod foran.

Cornerstone OnDemand har netop afholdt sin årlige konference, Convergence, i London med 1.500 deltagere, og vi ser her på nogle af de største trends og tendenser, der kom frem på konferencen.

Kompetenceskellet

Det er ingen hemmelighed, at der inden for visse brancher er stor mangel på kompetente og veluddannede fagpersoner, og at det kan være rigtig svært at tiltrække de rette talenter og udfylde de ledige stillinger. Inden for disse områder er der stor rift om ansøgerne. Samtidig ser man, at mange virksomheder modtager store mængder ansøgninger til stillinger, der kræver færre kvalifikationer. Her kan det være svært og utroligt tidskrævende at sortere i de mange ansøgere for at finde det rette match.

Virksomhederne står derfor lige nu med to meget forskellige problemstillinger. Enten handler det om at gøre virksomheden så attraktiv som muligt for ansøgere, så man kan tiltrække de rette og kompetente medarbejdere til de ubesatte stillinger. Eller også er udfordringen at få implementeret nogle systemer og metoder, der kan hjælpe med at sortere og udvælge i de store mængder ansøgninger til de jobs, der kræver færre kvalifikationer.

I begge tilfælde kan man med fordel benytte sig af teknologi for at få hjælp. Virksomheden skal brandes, blandt andet på sociale medier, og en god og overskuelig side på hjemmesiden for ansøgere er essentiel, så ansøgningsprocessen bliver en god oplevelse og et godt førstehåndsindtryk. Samtidig kan AI og chatbots være med til at lave den første grovsortering af ansøgere til de jobs, hvor visse kriterier skal være opfyldt for at komme i betragtning til jobbet.

Nye måder at lære på

Der var stor fokus på læring, uddannelse og udvikling på Convergence. Og det er ikke overraskende, da både disruption og teknologisk udvikling går stærkt i stort set alle brancher lige nu. Derfor er det nødvendigt at holde sine medarbejdere konstant opdateret inden for deres felt og sørge for, at deres digitale kompetencer lever op til det, deres job kræver. Ikke bare i morgen, men også om en uge, en måned og om et år.

Måden, vi lærer på, udvikler sig også, og det betyder, at den teknologi, der bruges til læring i virksomhederne, også må udvikle sig. På Convergence blev to nye spændende tiltag annonceret:

Nanolæring – Mere end halvdelen af al læring foregår i dag på mobile enheder, og vi har nok alle hørt om mikrolæring, altså korte kurser og muligheder for læring, som man kan tilgå fra f.eks. mobilen, imens man venter på bussen, sidder i toget eller har en pause imellem møder. Men nu kommer nanolæring, som er ultrakorte videoer eller små interaktive spil, som er skræddersyet til Generation Z og den måde, de interagerer med deres mobil på.

Virtual Reality – VR er en voksende trend inden for flere brancher, og det er en oplagt mulighed at bruge den virtuelle verden til læring inden for områder med stor risiko, som f.eks. lægeverdenen, produktion, osv., hvor man kan øve sig og begå fejl, uden at det ”koster” noget. Cornerstone kunne på Convergence fortælle om deres nye spændende samarbejde med Facebooks Oculus for Business.

HR-teknologi for alle medarbejdere

Indtil nu har HR-teknologi mest været for HR-medarbejderne til at optimere og digitalisere processer og systemer. Men med behovet for at skabe tilpasningsdygtige medarbejdere med de rette digitale kompetencer bør HR-teknologi nu fokusere på hele arbejdsstyrken og den enkelte medarbejder.

Når medarbejdere ikke bliver givet de rette værktøjer og ikke får lært de vigtigste digitale kompetencer, er resultatet dårligere engagement, øget stress og risiko for udbrændthed. Samtidig er den største årsag til opsigelser lige nu mangel på muligheder for at lære og udvikle sig selv og sine karrieremuligheder.

Derfor er medarbejder- og læringsportaler, der fokuserer på den enkelte medarbejders muligheder for læring, opkvalificering, performance review, osv. altafgørende for at fastholde og opkvalificere arbejdsstyrken.

Mangfoldighed

Verden er i rivende udvikling, og den bliver samtidig mindre og mindre. For at overleve som moderne virksomhed er det nødvendigt at kunne rumme forskellige mennesker med forskellige kulturer, køn, og med eventuelle handicaps. Det har længe været en debat, men mangfoldighed og inklusion er nu rykket helt op på toppen af dagsordenen.

Derfor bør man som virksomhed overveje, om man har gjort nok for at tiltrække forskellige slags mennesker, og om man har en kultur på arbejdspladsen, der byder alle velkommen. Måske skal man til at tænke på en helt ny måde. En klassisk heltidsstilling kunne måske besættes af to personer med forskellige udfordringer på deltid – og som kan supplere hinanden. Og kunne man måske holde åbent på helligdage, hvis medarbejdere med en anden religion kunne arbejde de dage, mens de så kunne holde fri på deres egne højtider?