Dave_Ulrich.jpg

Dave Ulrich – The father of modern HR

Af Benedicte Zacho

Dave Ulrich – et navn, der er svært at undgå, når man beskæftiger sig med HR. Han har nemlig været med helt fra start og sat tydelige præg på den retning, HR har udviklet sig i. I denne artikel forsøger vi at tegne et billede af manden, der har udgivet over 25 bøger om human ressources, og hans faglige betydning for en branche i konstant udvikling.

Dave Ulrich blev født i 1953 i Nevada i USA og flyttede til Utah for at læse på universitetet. Her fik han sin bachelor i ”University Studies” og fik senere en kandidat i ”Organizational Behaviour”. I 2007 blev han belønnet for sit akademiske arbejde med en æresgrad i ”Education” fra Abertay Universitet i Scotland. Han er desuden professor på Ross School of Business og på University of Michigan. For næsten tyve år siden, i 2000, startede Dave Ulrich sammen med Norm Smallwood RBL group – en tænketank og konsulentvirksomhed, der nu er blevet en af verdens førende på området. Dave Ulrich har desuden udgivet over 200 artikler og utalige bøger. Han er blevet kåret til #1 Management Educator & Guru af BusinessWeek, samt en af ”world’s top five” business coaches af Forbes.

En af Dave Ulrichs pointer, der satte ham på verdenskortet som en mand, man bør lytte til, når det kommer til HR, er, at vi må tænke HR udefra og ind – hvad kan HR give til virksomheden, kunderne og investorerne? Tilbage i 90’erne, da man begyndte at tale om HR analytics og at måle HR-aktiviteterne i virksomheder, havde Dave Ulrich pointen, at vi skal måle den værdi, der skabes af HR, og ikke selve aktiviteten. Antallet af timer brugt på teambuilding eller efteruddannelse betyder ikke noget, hvis vi ikke kan se, at der genereres værdi på baggrund af den indsats.

Dave Ulrich mente allerede dengang, at vi er nødt til at have et værdimæssigt fokus, når vi taler om HR for kun på denne måde, kan vi sikre, at HR-afdelingen har en stemme på direktionsgangen. HR skal løfte opgaverne med at styrke det individuelle talent, udvikle en stærkere organisation og styrke kvaliteten af lederskabet. Dave Ulrich har fået os til at tænke i HR value creation og dermed gjort HR forretningsorienteret. Det har skabt en eksistensberettigelse for HR, der betyder, at de bedste og mest fremadsigtede virksomheder ved, man bør lade HR være kernen i sin organisation. Ifølge ham formår en velfungerende HR-afdeling at tænke strategisk, og derigennem at give sin organisation de bedste forudsætninger for at nå i mål med ledelsens visioner.

I sit arbejde har Dave Ulrich altid været god til at forholde sig til virkeligheden omkring ham og se på, hvilke krav og udfordringer den sætter til HR. I årene efter finanskrisen, hvor HR-afdelingerne var dem, der havde oplevet de hårdeste besparelser, identificerede han et behov for en ny ledelsesstil. ”We have seen that leaders need to go from motion to emotion, from action to meaning. The economic recession har created an emotional recession. (...) Leaders who are meaning makers create energy, shape a future, and fully engage employees” (Dave Ulrich, 2010, I HR-chefen).

En anden vigtig pointe, Dave Ulrich har bidraget med, er, at man ikke skal fremme de enkelte medarbejderes talenter på bekostning af helheden. Han bruger ofte eksemplet, at kun 20 % af de professionelle fodboldspillere, der er med til VM, og som scorer flest mål, er med på det hold, som vinder verdensmesterskabet. Hvis vi kun fokuserer på ”the High Potentials”, er det ikke ensbetydende med, at vi skaber et vinderhold. Vi skal i stedet løfte hele organisationens potentiale samlet.

RBL group er Dave Ulrichs primære fundament for hans forskning, og mens ‘R’et i virkeligheden står for ”results, kunne det ligeså vel repræsentere ”research”. Den forskningsbaserede og teoretisk-empiriske tilgang, der fylder meget i den akademiske verden, er nemlig meget karakteristisk for Dave Ulrichs og RBL groups arbejde. Hos RBL group laver de jævnligt omfattende undersøgelser af den moderne HR, hvor de kortlægger, hvordan flere tusinde virksomheder fungerer, hvilke opgaver de løser og de udfordringer, de står overfor. Senest har de lavet den 7. udgave af deres HR Competency study, der er et empirisk studie med mere end 4.000 deltagende HR professionals fra over 1.500 organisationer. Her kortlægger de moderne HR-medarbejderes kompetencer, og hvordan de påvirker resten af organisationen (The RBL Group, (2017), The 2017 HR competency model). Hemmeligheden bag hans store succes, skyldes måske, at han baserer sit arbejde på virkelighedens HR, hvilket gør det relevant og spændende for HR -professionals verden over.

Dave Ulrich gæster Danmark

I år er vi så heldige, at Dave Ulrich lægger vejen forbi Træfpunkt HR. Her sætter han HR i Danmark under lup og giver inspiration til danske virksomheder om, hvordan de forbereder sig på morgendagens udfordringer. Vi har talt med to danske HR-specialister, Michala Lygum Henningsen, Senior HR specialist hos e-nettet og Vivian Schjønberg Nielsen, HR manager hos Micro Technic, der fortæller, hvorfor de mener Dave Ulrich er noget helt særligt, og hvad de glæder sig allermest til, når de skal høre hans oplæg i Øksnehallen torsdag den 3. oktober til Træfpunkt HR.

Michala Lygum Henningsen, senior HR specialist hos e-nettet

Hvad ser du mest frem til ved at skulle høre Dave Ulrich i København?

Dave Ulrich er altid meget konkret, når han fortæller, så jeg glæder mig til at høre ham komme med konkrete eksempler og råd til, hvordan jeg bedst løser mine opgaver. Jeg håber, han kommer med sine takes på løsninger til de udfordringer, der møder os i det 21. århundrede. Det, som gør Dave særligt, er, at han virkelig forstår at kombinere det teoretiske med det empiriske og derfor formår at være konkret og give en masse gode og anvendelige råd. Som HR professionel kan jeg jo godt læse utallige bøger om ledelse, men hvis jeg ikke får det overført til den virkelige verden, betyder det jo ikke noget.

Hvad ser du, som Dave Ulrichs største bidrag til moderne HR?

Det at han gennem sit arbejde med leadership capital index har formået at gøre ledelse målbart. Dave Ulrich har værdisat HR, hvilket har gjort det lettere for mennesker inden og udenfor HR branchen at forstå værdien af det arbejde, HR gør.

Vivian Schjønberg Nielsen, HR manager hos Micro Technic

Hvad har Dave Ulrich betydet for HR’s udvikling?

Dave Ulrich har navngivet begreber og værktøjer, som i dén grad har fået direktionsgangene til at forstå HR’s uundværlige rolle i moderne virksomhedsledelse. Strategisk ledelse uden HR er utænkelig i dag, hvilket i høj grad skyldes Dave Ulrichs arbejde.

Hvorfor skal du se Dave Ulrich til oktober?

Dave Ulrich. The father of modern HR. Bare lyden af hans navn giver bobler i maven af forventning! Han formår at blive ved med at være aktuel og generøst uddele af sine betragtninger.

Sagt med 2019-sprog og et glimt i øjet: Dave Ulrich er dén HR-legende i verden, man gerne vil stå længe i kø, for at få en selfie sammen med.

Hvad får du med hjem?

Når du deltager i Dave Ulrichs spændende foredrag, vil du

  • Få udfordret dine ubevidste biases omkring dine HR-værdier
  • Lære om de seneste udviklinger inden for
    • Talent: bl.a. ”believe, become, belong”
    • Lederskab: bl.a. det kollektive lederskab og brandforståelse
    • Organisation: bl.a. kapabiliteter såsom behændighed, informationsdeling og bæredygtig organisering
  • Forstå, hvordan du leder din organisations HR-afdeling, så der leveres på ovenstående områder; talent, lederskab og organisation