Fotolia_158922933_Subscription_Monthly_M (1)_WEB.jpg

Stramme tidsplaner får kandidaten i hus

Danske virksomheder er udfordrede, når det gælder om at finde og fastholde de rigtige kandidater – allerede i rekrutteringsprocessen. Brancheforeningen for danske Executive Search virksomheder, Search Danmark, opfordrer til ekstra fokus på en stram tidsplan for at sikre, at de attraktive kandidater bliver på sporet.

Beskæftigelsen lige nu er rekordhøj. Presset på arbejdsmarkedet mærkes i både det private og offentlige. Ifølge Danmarks Statistik er antallet af ubesatte stillinger pr. 100 ledige tredoblet i perioden fra 2011 til januar 2018, så der i dag er 31,4 ubesatte stillinger pr. 100 ledige i Danmark. Derudover vurderer Danmarks Statistik, at der er udsigt til over 60.000 nye job i de kommende to år. Ifølge Dansk Erhverv bliver ca. hvert femte job ikke besat, fordi virksomhederne ikke kan finde den rette kandidat. Dette er et problem i hele landet, men gælder især stillinger til faglærte og højtuddannede.

Blandt medlemmerne i Search Danmark følger man kandidatmarkedet tæt, og opfordringen er klar: Der skal være fuld fokus på en stram og effektiv tidsplan i rekrutteringsprocessen, hvis den rette kandidat skal i hus.

Kandidatmarkedet kører meget stærkere end for bare et år siden. Dengang betød det ikke noget for kandidaterne, om det tog et par uger ekstra at afslutte et forløb. Sådan er det ikke i dag. Det er vigtigt at holde momentum. De første kandidater venter ikke på de sidste,” fortæller Jørn Andersen, bestyrelsesformand i Search Danmark.

Han understreger, at rekrutteringsbranchen altid har arbejdet målrettet med at sikre deres kunder en gnidningsfri proces, men at de ressourcer, som rekrutteringsbureauerne bruger på processtyring, er steget væsentligt i løbet af de senere år.

Det er ikke manglen på velvilje fra virksomhedernes side, der trækker processen i langdrag, men ofte kommer hverdagen og forretningen i vejen. F.eks. kan akutte møder, rejser eller second opinion samtaler også kaldet ’bedstefarsamtaler’ opstå på vejen og være med til at sætte en kæp i hjulet for en ellers velsmurt proces.

Dertil kommer, at kandidaterne ofte er i kontakt med flere virksomheder, der i deres øjne er lige attraktive, og derfor kan en hurtig proces gå hen og blive afgørende for hvilken kandidat, der ender med at besætte stillingen.

”Virksomhederne skal tage højde for, at kandidaterne ikke er loyale overfor virksomheden, før kontrakten er underskrevet. Når først man er flytbar i forhold til én virksomhed, så er man det også for andre. Kommer man for eksempel ind over et månedsskifte, øger man markant risikoen for, at kandidaten mister tålmodigheden, og det skal vi være med til at huske kunderne på, ” forklarer Jørn Andersen.

Blandt danske virksomheder genkender bl.a. Kim Kastrupsen udmærket udfordringen. HR Direktøren i Spar Nord Bank oplever, at kampen om de bedste kandidater er skærpet betydeligt gennem de seneste år – både når det gælder de yngre og de erfarne kandidater.

”Vi oplever ofte, at kandidaterne har kontakt til andre end os, og vi skal derfor være helt ’klare i spyttet’ og hurtige til at træffe vores beslutning uden, at vi går på kompromis med kvaliteten. Vi har med andre ord kortere tid til de forskellige faser i rekrutteringsprocessen, og derfor er planlægning og klar kommunikation om tidsplan samt forventningsafstemning med slutkandidaterne vigtigere end nogensinde,” slutter Kim Kastrupsen.

Search Danmarks råd til en optimal rekrutteringsproces

  1. Lav en tidsplan. Hele forløbet skal være på plads fra stillingsprofil
    til mødebookning af ledere og medarbejdere, inden processen går i gang.
  2. Book alle interne parter i forvejen. Lås alle interne ressourcer, der skal deltage i processen fast i kalenderen, allerede inden jobannoncen sendes ud.
  3. Kommuniker præcist! Giv hurtig, klar feedback mellem runderne. Kandidaten skal vide, hvor de er i processen, hvad næste skridt er, og hvornår I skal mødes igen.
  4. Slå til. De gode kandidater forsvinder først! Så slå til, når du har identificeret den rette kandidat til jobbet. Er du ikke hurtig nok til at beslutte dig – åbner du muligheden for, at kandidaten beslutter sig for noget andet eller mister interessen.

 

Beskæftigelsen i tal

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er der sat rekord for antallet af lønmodtagere i Danmark. Rekorden blev sat i 4. kvartal 2017 efter 19 kvartaler med uafbrudt fremgang i antallet af job. Lige nu findes der 2.764.250 lønmodtagere i job i Danmark. Det er 5.845 flere lønmodtagere end i 3. kvartal 2008, hvor den hidtidige rekord blev sat.

Kilde: https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/beskaftigelse/

 

Kilde: Search Danmark

Search Danmark blev stiftet i 2018 og er brancheforeningen for danske Search & Selection samt Executive Search virksomheder. Det er Search Danmarks ambition at sikre en højere kvalitet for kunderne, skabe et etisk kodeks og udvikle en autorisationsordning.