Fotolia_111918086_Subscription_Monthly_M_web.jpg

8 ud af 10 danskere er online 24/7

Arbejdslivet flyder sammen med fritiden for langt de fleste danskere. 78 pct. kan ikke holde øjnene fra arbejdsrelaterede mails og sms’er, når de holder fri. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.

Den digitale afhængighed, hvor alle grænser mellem job og fritid flyder ud, er en kilde til stress for flere og flere mennesker. Af samme årsag har Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind netop forbudt sine medarbejdere at skrive mails og sms’er til hinanden om søndagen i håb om, at det kan skabe en bedre balance mellem arbejdsliv og fritid.

En ny befolkningsundersøgelse blandt 2.000 danskere, som Userneeds har lavet for IDA, viser, at ministeren har fat i noget. I undersøgelsen svarer blot 20 pct., at de først tager sig af arbejdsrelaterede mails og sms’er, de modtager i fritiden, når de er tilbage på jobbet igen. Langt hovedparten, sammenlagt 78 pct., svarer, at de læser dem og vurderer om de skal håndteres her og nu eller svarer så hurtigt som muligt. Det til trods for, at blot 23 pct. i samme undersøgelse svarer, at det er et krav eller det forventes, at de er online også i fritiden.

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at tallene er skræmmende læsning og gift i forhold til at opnå en sund balance mellem arbejde og fritid.

”Arbejdsrelateret stress er en folkesygdom. Og når så mange af os ikke selv formår at sætte grænser op for at værne om vores sundhed, så ringer alarmklokkerne. Vi kan alle opleve at have sager eller perioder, hvor man må give den ekstra skalle, men det må aldrig tage overhånd og blive en del af ens arbejdskultur, at man er online 24 timer i døgnet 365 dage om året. Både krop og hjerne har godt af, at vi kobler af – det er i både arbejdsgiveren og medarbejdernes interesse,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Juliane Marie Neiiendam opfordrer flere arbejdspladser til at formulere en politik på området, så medarbejderne altid ved, hvad der forventes.

"Tallene fra IDA viser, at 78 af danskerne ikke kan holde øjnene fra arbejdsrelaterede mails og sms’er i fritiden. Er det så et tegn på dårlig planlægning, arbejdsrelaterede stress eller blot en person, som er engagerende i sit arbejde?" spørger formand for DANSK HR, Kim Staack  Nielsen og fortsætter:

"Ingen tvivl om vi skal være opmærksomme på, hvor meget det betyder, at vi er i balance i vores liv både på jobbet og i fritiden. Det er vigtigt at kunne skelne mellem, hvad der er vigtigt og hvad der kan vente. Lær at slappe af uden din mobil – sluk for den eller skru med for lyden, så du evt. først ser på mails eller sms’er, når du har tid og ro til at gøre det i fritiden. Det kan være, det først er søndag aften eller på hverdage kl. 22, når der er ro i huset."

"Der er to sider af sagen – et er at tage vare på sin eget work/life balance. Det andet er den personlige arbejdsrelaterede interesse – og er du chef eller topchef stiger den med interessen for arbejdsopgaverne," siger Kim Staack Nielsen og slutter: "Det står helt klart, at man som medarbejder gerne selv må kontrollere hvad, hvornår og hvem man vælger at følge op på via mails eller sms’er. Gevinsten er at gøre tingene og arbejdet på det rigtige tidspunkt og ikke blot for at være den, der altid er først og altid på. Det giver bagslag på mange måder, og restitution bør være et kendt og værnet ord for alle både medarbejdere også topledere."


Hvad gør du typisk du ved mail, sms eller lignende du modtager fra din arbejdsplads i din fritid?

  Direktør/ Topleder   Leder                        Funktionær                uden              lederansvar      Faglært/   Ufaglært      I alt      
Jeg læser dem, når jeg er tilbage på arbejde 14% 14% 23% 19% 20%    
Jeg læser dem og vurderer om jeg skal svare med det samme, eller om det kan
vente til jeg er tilbage på arbejde
62% 79% 67% 62% 67% 
Jeg svarer så hurtigt som muligt 24% 6% 8% 16% 11%
Ved ikke 0% 1% 1% 3% 2%
Total 100% 100% 100% 100% 100%

 

Er det et krav fra din arbejdsgiver at du læser og svarer på vigtige mails i fritiden?

  Direktør/ Topleder      Leder           Funktionær uden lederansvar       Faglært/ Ufaglært           I alt 
Ja det er et krav 0% 3% 2% 2% 2%
Det er ikke et direkte krav, men det forventes alligevel 43% 35% 18% 20% 21%
Nej 52% 62% 78% 75% 74%
Ved ikke 5% 0% 2% 3% 2%
I alt 100% 100% 100% 100% 100%

 

 

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA