Artikel_Jens Bager.jpg

HR 2020: Hvordan ser fremtiden
ud for den danske HR-afdeling

Af Jens Bager, Landechef for Workday i Danmark og Norge

Året er 2020 – HR har siden årtusindeskiftet oplevet den største transformation til dato. Automatisering af tidskrævende, personaleadministrative opgaver har frigivet en masse ressourcer og betyder, at den HR-ansvarlige kan fokusere på mere strategiske aktiviteter og på dét, der skaber værdi for virksomheden, nemlig personlig medarbejderudvikling.

Den nye generation af medarbejdere, de såkaldte millennials, har andre forventninger til deres arbejdsgivere og til kulturen på arbejdspladsen. Forventninger der i høj grad styres af de teknologiske udviklinger og ændringer i samfundet, og forventninger som stiller nye krav til HR-afdelingen.

Den nye generation søger nye veje

Virksomheders overlevelse og konkurrencedygtighed afhænger i høj grad af deres evne til at tiltrække og fastholde talentfulde og motiverede medarbejdere. En opgave, der er langt vanskeligere end hidtil. Medarbejdere, der fejrer 15, 20 eller 25 års jubilæum på den samme arbejdsplads, hører til sjældenhederne, da medarbejderloyalitet snarere er undtagelsen end reglen.

Global forskning fra Deloitte viser, at to ud af tre millennials håber at have rykket videre fra deres nuværende arbejdsplads inden 2020. Muligheden for at afprøve andre sektorer eller brancher og få nye erfaringer og udfordringer er langt mere tillokkende end en fast og stabil position med få udviklingsmuligheder. Morgendagens medarbejder vælger i langt højere grad at gå af egne veje i stedet for at følge det spor, der ligger udgravet for deres fødder. De virksomheder, der bedst håndterer denne trend, er dem, der hurtigt kan træffe beslutninger baseret på data og sørge for, at virksomheden ikke ignorer de talentfulde medarbejdere, der skal drive fremtidens innovation.

Verden er forbundet

Den nye generation af medarbejdere er på mange måder langt mere mobile end hidtil, blandt andet fordi kulturen og teknologien tillader en konstant opkobling. Det giver nogle andre forventninger til, hvor og hvordan man skal arbejde.

Medarbejderne i 2020 er datadrevne og forbundne, og de forventer, at virksomhederne har tilpasset sig dette. Virksomhedens systemer og digitale værktøjer skal være tilgængelige online og levere data, så medarbejderne kan koble sig op og følge med, uanset hvor de befinder sig. Det handler dog ikke kun om tilgængelighed. Medarbejderne forventer også, at virksomheders egne løsninger lever op til den brugervenlighed, som de kender fra deres digitale hverdag.

Denne trend påvirker også HR-afdelingen, der skal kunne kommunikere på, tage højde for og analysere data fra interaktion på tværs af forskellige platforme.

Datadrevet HR er vidensbaseret ledelse

Dygtige og engagerede medarbejdere er blevet altafgørende for virksomheder, der vil være konkurrencedygtige. Derfor er HR tvunget til at være proaktive for at imødekomme medarbejdernes ønsker og udviklingsbehov.

Ved at implementere innovative Human Capital Management-værktøjer får virksomheder mulighed for at udøve data-drevet HR-ledelse. Den HR-ansvarlige vil kunne identificere mønstre, der blandt andet indikerer, hvis en medarbejder bevæger sig væk fra virksomheden og dermed forsøge at skride til handling, inden personen vælger at skifte arbejdspladsen ud.

I 2020 er det ikke længere svært at få adgang til og reagere på medarbejderdata, men det kræver, at virksomhederne har implementeret brugen af moderne teknologi og skippet deres forskellige forældede systemer, der ikke interagerer med hinanden. De virksomheder, der har tilpasset sig denne teknologiske transformation, har en langt bedre indsigt i deres medarbejdere og processer, og det betyder ganske enkelt, at de er bedre i stand til at fastholde, uddanne og udnytte deres talenter – og det skaber værdi nu, såvel som i fremtiden.

4 gode råd til HR-afdelingen

  • Styrk medarbejdere til at tage kontrollen over deres egne karrierer
    Engagerede medarbejdere er langt mere tilbøjelige til at blive hos virksomheden. HR bør oplyse om og give adgang til nye muligheder, uddannelse og udvikling, så virksomheden sikrer sig en lykkeligere og mere selvstændig arbejdsstyrke.

  • HR skal forstå og formidle virksomhedskulturen
    Flere virksomheder søger ud over traditionelle lønpakker og placerer et større og større fokus på virksomhedens kultur i håbet om at finde og fastholde de bedste medarbejdere. Den dygtige HR-afdeling ved, at en attraktiv virksomhedskultur handler om meget mere end sækkestole og bordfodbold i kantinen.
  • Kom i gang med analytics nu. Få det fulde udbytte i fremtiden
    Vellykkede analyseprojekter er tidskrævende og kræver meget data, derfor bør virksomheder komme i gang allerede i dag. Med de rette teknologiske værktøjer kan HR analysere data fra virksomhedens medarbejdere og ikke blot identificere tendenser, efter de er sket, men rent faktisk forudsige mønstre, der kan hjælpe virksomhedens ledere til at træffe bedre beslutninger.
  • Den årlige evaluering er død
    Medarbejdere forventer ikke længere en enkeltstående årlig evaluering ledsaget af en stor bunke papirer. De vil have løbende udvikling, med adgang til data og feedback i realtid. Nemme og let-tilgængelige teknologiske værktøjer er derfor et vigtigt redskab for HR-lederen, der vil sikre sig, at virksomhedens ansatte føler sig værdsat og bevarer deres engagement.

 

Update : Jens Bager har siden 1. november 2016 arbejdet hos SAP.